Turcja - poradnik turysty


Kuchnia

Domowy turecki chleb, oliwki i oliwa

Domowy turecki chleb, oliwki i oliwa (foto: avlxyz, flickr.com)

Pieczywo

Turcy spożywają spore ilości pieczywa, jako element posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) i jako dodatek do przekąsek. Spożywa się trzy rodzaje chleba – jeden przypomina w smaku europejskie pszenne bułki (ekmek), drugi to chleb cienki (pide), trzeci zaś przypomina obwarzanek i posypany jest sezamem (simit).
W Turcji żywa jest tradycja serwowania przeważnie zimnych przystawek (mięsne klopsiki, duszone i smażone warzywa – cukinia, bakłażany, pomidory i in.) w towarzystwie sosów jogurtowych i pieczywa.

Mięso i ryby

Turcy nie spożywają wieprzowiny, ponieważ mięso wieprzowe uważają za nieczyste. Niemniej inne gatunki mięsa są w Turcji bardzo popularne – nawet potrawy uchodzące za wegetariańskie, często przyrządzane są na bazie mięsnych wywarów.
Tradycyjnym mięsem jadanym przez Turków jest baranina, często spotyka się także potrawy z mięsa jagnięcego, drobiu (kurczak) oraz dania rybne.
Ryby są łatwo odstępne w Turcji – w czasie zimy jada się ryby tłuste (makrela, sardele), w innych porach roku potraw z ryb przybywa, dzięki obfitości okoni morskich, barwen, tuńczyków i ryb charakterystycznych dla basenu Morza Śródziemnego. Wielbiciele dań z krewetek również znajdą coś dla swojego podniebienia.
Kebab to danie tradycyjnie kojarzone z Turcją – mieszanina mięsa baraniego, warzyw i sosu, zawinięta w płaską bułkę. Warto wiedzieć, że w Turcji można spróbować kebabu z mięsem lub rybą a także wersji wegetariańskiej – tylko z warzywami.

Dania wegetariańskie i sałatki

Turcja to kraj hołdujący daniom z mięsa. Często zdarza się, że potrawy uchodzące za bezmięsne (w samym daniu go nie ma) przyrządzane są na

Soczewica

Soczewica (foto: Maggie Hoffman, flickr.com)

podstawie mięsnego wywaru. Niemniej w restauracjach hotelowych i miejscowych jadłodajniach można z powodzeniem zamówić wiele potraw wegetariańskich – przystawek, sosów i sałatek.
Warto spróbować pieczywa maczanego w sosach jogurtowych, duszonych oraz smażonych warzyw, sałatek, czy bezmięsnych zapiekanek.
Popularne są także dania rybne oraz zupy – należy jednak ustalić, czy dana potrwa faktycznie jest wegetariańska, czy też ugotowano ją na mięsnym wywarze. W tym celu można powiadomić kelnera o swoich preferencjach kulinarnych, mówiąc:
Hiç et yiyemem. – Nie jadam mięsa.
Tureckie sałatki słyną z harmonijnego połączenia smaków, często podaje się je jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Turcji korzysta się w kuchni z wielu warzyw m.in. bakłażanów, cukinii, pomidorów, karczochów, soczewicy, ogórków, oliwek, cebuli, czosnku. Podaje się je podduszone, smażone lub na surowo w towarzystwie sosów na bazie jogurtu i chleba.
W diecie Turków są obecne także jaja, dżemy oraz sery, w tym sery lokalne i typu feta. Na śniadania często pije się gorące mleko, zimą doprawiane proszkiem z korzenia storczyka.

Zupy

Turcy są miłośnikami zup – pojawiają się one jako część każdego z trzech posiłków, mogą być warzywne, mięsne oraz rybne. Tradycyjną zupą śniadaniową jest zupa z soczewicy z dodatkiem pieczywa. W czasie innych posiłków podaje się zupy rybne, jarzynowe (np. pomidorowa), jogurtowe oraz mięsne np. z flakami.

Desery i słodycze

Słynne są tureckie desery – bardzo słodkie, sycące i z rozmaitymi dodatkami. Warto spróbować różnych puddingów (np. ryżowego, karmelkowego, z rodzynkami) oraz innych deserów mlecznych z oryginalnymi dodatkami np. piersią kurczaka.
Turcy używają dużo bakalii, miodu oraz słodkich syropów, gdy wypiekają ciastka lub przygotowują tradycyjną baklawę (kruche ciasto z orzechami i miodem).
Słodycze jada się w Turcji przez cały dzień, dostępne są w sklepach i na ulicach. Warto skusić się na tradycyjny deser w cukierni, zamówić coś do picia i delektować się bogatym smakiem.
Można także spróbować dla odmiany słodkich owoców – melonów, fig lub cytrusów.

Herbata

Herbata (foto: moonlightbulb, flickr.com)

Napoje

W Turcji pije się dużo soków ze świeżo wyciśniętych owoców np. pomarańczy lub wiśni, sporo niegazowanej wody mineralnej i chłodzących, owocowych sorbetów. Popularnym napojem jest także mleko i tradycyjny ayran – jogurt zmieszany z wodą, często podawany do kebaba.
Wbrew obiegowym opiniom tradycyjnym tureckim napojem nie jest kawa, lecz herbata. Turcy piją herbatę bez ograniczeń o każdej porze dnia. Kawa również jest dostępna – zazwyczaj w momencie zamawiania kawy, należy określić, czy ma zostać posłodzona i jeśli tak, to jak bardzo powinna być słodka. Kawa i herbata podawane są przeważnie w niewielkich filiżankach.

Alkohol

Turcy zgodnie z dominującą religią muzułmańską, nie powinni spożywać alkoholu. Niemniej jest on na ogół dostępny i smaczny, choć dość drogi.
Regionalnym alkoholem jest raki, mocna wódka anyżowa, którą pije się z wodą i lodem. Po dodaniu wody raki bieleje i przypomina mleko.
W Turcji można także kupić lokalne piwo Efes Pils, które zawiera około 5% alkoholu.
Wina tureckie należą do dość dobrych, choć kupując lub zamawiając wino, warto określić, że ma być z górnej półki – łatwo bowiem otrzymać alkohol kiepskiej jakości.

2 odpowiedzi do “Kuchnia”

  1. Chantal mówi:

    Hello colleagues, nice paragraph and pleasant arguments commented here, I
    am actually enjoying by these.

    Take a look at my page … Fedex Marbella

  2. nike blazer pour femme…

    Kuchnia – Turcja – poradnik turysty…

Skomentuj


Wycieczki Turcja

Ładuję...